۱۴۰۱ آذر ۱, سه‌شنبه

عفو بین‌الملل: دست‌کم ۷۲ بازداشتی در ایران بر اثر شکنجه و بدرفتاری کشته شده‌اند

 




سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی نام و مشخصات ۷۲ زندانی ایرانی را اعلام کرده که به گفته این نهاد در یازده سال گذشته بر اثر «شکنجه و بدرفتاری» هنگام بازداشت کشته شده‌اند.

به گفته این نهاد حقوق بشری مستقر در لندن، از ژانویه سال میلادی ۲۰۱۰ تا کنون، دست‌کم ۷۲ مورد مرگ در ۴۲ زندان و بازداشتگاه در ایران گزارش شده است.

بسیاری از این افراد بین ۲۰ تا ۳۵ سال دارند و بر اساس این گزارش بر اثر «شکنجه یا سایر بدرفتاری‌ها یا استفاده مرگبار از سلاح گرم و گاز اشک‌آور توسط مقامات» کشته شده‌اند.

تازه‌ترین مورد مطرح شده در این زمینه مربوط به یاسر منگوری ۳۱ ساله است. مرگ او ۱۷ شهریورماه امسال به خانواده‌اش اعلام شد؛ در حالی که بر اساس گزارش‌ها او تیرماه «بازداشت شده» است.

خانواده آقای منگوری که جسد او را تحویل نگرفته‌اند، می‌گویند دلیل مرگش مشخص نیست و نهادهای حقوق بشری از احتمال شلیک یا کشته شدن زیر شکنجه سخن می‌گویند؛ اما امروز قوه قضاییه ایران بعد از دو ماه به نقل از دادگستری استان آذربایجان غربی این اخبار را تکذیب کرد و گفت یاسر منگوری «حین درگیری مسلحانه» کشته شده است. سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرده در هیچ کدام از این ۷۲ مورد «حتی یک نفر از مسئولان» مجبور به پاسخگویی نشده و «به دست عدالت سپرده نشده است.»

هبا مورایف، مدیر دفتر خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل می‌گوید: «اخبار دیروز در مورد مرگ یاسر منگوری در شرایط مشکوک، بار دیگر نشان می‌دهد که چگونه جو مصونیت از مجازات دست نیروهای امنیتی را باز گذاشته تا حق حیات زندانیان را بدون ترس از عقوبت نقض کنند. امتناع سیستماتیک مقامات از انجام هرگونه تحقیقات مستقل در مورد مرگ‌های حین بازداشت، نمود تلخی از عادی‌سازی سلب خودسرانه حق حیات توسط مقامات حکومتی است.»

عفو بین الملل می‌گوید به همراه هشت سازمان حقوق بشری دیگر از اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خواسته اسناد مرتبط با این «جنایات بین‌المللی» را در یک ساز و کار تحقیقاتی جمع و زمینه را برای برگزاری محاکمه‌های کیفری عادلانه فراهم کنند.

از میان فهرست ۷۲ نفری که این سازمان منتشر کرده پرونده چند مرگ پرابهام از جمله ستار بهشتی وبلاگ‌نویس و کاووس سیدامامی، استاد و فعال محیط زیست و تصاویر آزار مهرداد سپهری ثبت شده مقابل دوربین واکنش‌های گسترده‌ای داشته و نام برخی دیگر کم‌تر شنیده شده است.

خط

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

توجه:فقط اعضای این وبلاگ می‌توانند نظر خود را ارسال کنند.

سربریدن مونا حیدری توسط همسرش؛ متهم ردیف اول به ۷ سال و نیم زندان محکوم شد

  قوه قضائیه ایران می گوید همسر مونا (غزل) حیدری که سال گذشته همسر ۱۷ ساله خود را سر بریده بود، به ۷ سال و نیم زندان محکوم شده است. انتشار ت...