با گذشت بیش از دو ماه از اعتراضات در ایران، هنوز در مورد تعداد و هویت کسانی که به ضرب
گلولهیا باتوم نیروهای حکومتی کشته شدهاند ابهامات زیادی وجود دارد.
سازمانهای حقوق بشری عمدتاً بدون اعلام جزئیات و هویت کشتهشدگان آمارهای متفاوتی ارائه
دادهوتعداد کشتهشدگان را بیش از ۴۰۰ نفر اعلام کردهاند.
رادیوفردا تا لحظه این انتشار این گزارش میتواند هویت ۳۰۹ تن از کشتهشدگان را تأیید کند که دستکم ۵۱ نفر آنها کودک زیر ۱۸ سال و ۱۹ نفر هم زن هستند. این احراز هویت از طریق منابع مستقل ما و نیز تماس با خانوادهها، نزدیکان کشتهشدگان و شاهدان عینی انجام شده است.
یکسوم قربانیان در سیستان و بلوچستان کشته شدهاند؛ به عبارت دیگر، شمار کشتههای تأیید شده در این استان محروم ۱۰۲ نفر است و تعداد کشتهها در ۲۲ استان دیگر ایران ۲۰۷ نفر است.
استان آذربایجان غربی با ۴۲ جانباخته، و استان کردستان با ۳۳ جانباخته در رده بعدی قرار دارند. تعداد تأیید شده کشتهها در تهران ۲۶ نفر،کرمانشاه ۲۰ نفر، مازندران ۱۹ نفر، گیلان ۱۷ نفر و البرز ۱۱ نفر است.
همچنین بررسیها و راستیآزماییهای رادیو فردا نشان میدهد:
- در استان خوزستان ۷ نفر، در استانهای اصفهان و فارس ۵ نفر، در استان خراسان رضوی ۴ نفر، و در استان کهگیلویه و بویراحمد ۳ نفر کشته شدهاند،
- در هر یک از استانهای آذربایجان شرقی، قزوین، زنجان، مرکزی، و هرمزگان، دو نفر کشته شدهاند،
- در هر یک از استانهای ایلام، اردبیل، همدان، لرستان، و بوشهر، یک نفر کشته شدهاند،
- ۲۹ تا ۳۰ شهریور، ۴ تا ۵ آبان، و ۲۴ تا ۲۶ آبان خونینترین بازههای زمانی بوده است
- کشتهها بر اثر اصابت گلولههای جنگی و ساچمهای، یا ضرب و جرح با شوکر یا باتوم، کشته شدهاند
این تنها آمار کشتهشدگانی است که رادیوفردا توانسته است هویت آنها را تأیید کند. به نظر میرسد با توجه به گزارشها و ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده و شدت خشونتی که نیروهای امنیتی و نظامی علیه معترضان به کار میبرند، تعداد واقعی قربانیان بسیار بیشتر باشد.
مقامات قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی از ارائه آمار رسمی و دقیق تعداد کشتهشدگان این اعتراضات سرباز زدهاند و مسئولیت اقدامات خشونت بار خود را بر عهده نگرفتهاند.
خانوادههای تعدادی از کشتهشدگان به رادیوفردا گفتهاند که تحت فشار قرار گرفتهاند تا سکوت کنند و یا جانباخته خود را بسیجی اعلام و روایت حکومت را درباره نحوه کشته شدن آنها تکرار کنند. در کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی، خانوادههای کشتهشدگان تحت فشار قرار گرفتهاند احزاب کُرد را مسئول کشته شدن عزیز خود اعلام کنند.
در سیستان و بلوچستان که بیشترین تعداد کشتهشدگان از ۸ مهر تاکنون به این استان تعلق دارد، تعداد کشتهشدگان بسیار بیشتر از آماری است که رادیو فردا توانسته راستیآزمایی کند. کمپین فعالان بلوچ که مقر آن در بریتانیا است، در آخرین به روزرسانی خود اسامی ۹۶ نفر از کشتهشدگان را تنها در یک روز، یعنی ۸ مهر، منتشر کرده است. وبسایت حالوش هم اسامی ۱۰۴ تن از کشتهشدگان در این روز را منتشر کرده است.
رادیو فردا با بررسی این فهرستها و کمک گرفتن از منابع محلی، خانوادهها، نزدیکان جانباختگان و شاهدان عینی، اسامی ۹۱ تن از کشتهشدگان در ۸ مهر، جمعه خونین زاهدان، یک نفر در ۱۰ مهر در زاهدان و همچنین اسامی ۱۰ نفر در ۱۳ آبان در شهر خاش را منتشر میکند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
توجه:فقط اعضای این وبلاگ میتوانند نظر خود را ارسال کنند.